onsdag 19. januar 2011

Filmer som historiske kiler. Oppgaver s. 455

  1. Hva er forskjellen på fiksjonsfilmer, faktafilmer og faksjonsfilmer?
    Fiksjoner har en oppdiktet handlinger, mens faktafilmer handler om virkelige hendelser. Faksjonsfilmer ligger på grenselandet mellom fiksjon og fakta.

  2. Hvordan kan en fiksjonsfilm brukes som levning?
    Fiksjonsfilmer kan gi oss informasjon om filmskaperen og tiden han/hun lever i. Filmen kan også gjenspeile bestemte holdninger hos filmskaperen eller i filmskaperens samtid.

  3. I hvilken grad kan en fiksjonsfilm brukes som en beretning?
    For å kunne bruke en fiksjonsfilm som beretning er det helt nødvendig å sammenligne handlingen i filmen med andre kilder som forteller om den samme hendelsen.

  4. I hvilken grad kan en faksjonsfilm eller et dokudrama brukes som beretning?
    Man kan bruke faksjonsfilmen eller dokudramaet for å få et overfladisk innblikk i hvordan ting så ut, og hvordan man levde på den tiden.

  5. Hva er ment med definisjonen av en dokumentarfilm som «en kreativ behandling av virkeligheten»?
    En filmskaper har evnen til å styre vår oppfatning av virkeligheten gjennom sine valg og utelatelser av kilder, sine vinklinger på hendelser, filmens dramaturgi og rent filmatiske virkemidler som bildeutsnitt, kameraperspektiv, lyd, lys, klipping og montasje.

  6. Hvordan kan en dokumentarfilm brukes som levning?
    Dokumentarfilmer kan gjennspeile verdier, holdninger, målsettinger og så videre hos filmskapere eller i omgivelsene deres og hos oppdragsgiverne.

  7. I hvilken grad kan en dokumentarfilm brukes som beretning?
    Selv om de er dokumentarfilmer må de likevel brukes kritisk, fordi en film er alltid et resultat av en rekke valg gjort av filmskaperen i innhold og form. Men en dokumentarfilm kan gi oss et godt bilde av hvordan mennesker levde på den tiden, hvilke holdninger og verdier de hadde og sånn ca hva som skjedde under en spesiell hendelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar